TTNet Çağrı Merkezi İşçilerine Performans Saldırısı

Yaklaşık 5 milyon abonesi bulunan TTNet, çağrı merkezinde çalışan yüzlerce işçisinin “performansını arttırmak”, yani onları daha çok sömürmek için Çağrı Merkezi Yönetim Sistemini hayata geçirdi. 6 milyon dolara mal olan bu sisteme göre her çalışanın vardiya ve mola saatleri çağrı yoğunluğuna göre sistem tarafından belirlenecek. Yani yarın ya da bir sonraki hafta hangi işçinin hangi vardiyada çalışacağı belli olmayacak.

Herhangi bir ihtiyaçtan dolayı mola kullanmak isteyen işçi çağrılar yoğunsa mola kullanamazken, henüz mola ihtiyacı olmayan bir başka işçi ise mola kullanmaya zorlanabilecek. Yemek saatleri de aynı yöntemle belirlenecek. Sistem yemek molası vermeden hiç kimse yemek molasını kullanamayacak. Şimdilik yemek molaları belli saatler arasında kullandırılıyor, vardiya dönüşümleri arasına en az 11 saat olan yasal süre konuluyor ve vardiyalar haftalık belirleniyor olsa da artan abone sayısı düşünüldüğünde bu uygulamaların daha da esneme ihtimali olduğu açıktır.

Ankara’da aynı şirketin çağrı merkezine bağlı olarak çalışan yaklaşık 650 işçi, geçtiğimiz sene içerisinde Haber-İş sendikasına üye olarak işyerlerinde yetki tespiti için Çalışma Bakanlığına başvurularını yaptılar. Bunun üzerine oradaki örgütlülüğü dağıtmak için şirket yönetiminin bazı girişimleri oldu. Bunlar arasında Ankara’daki merkezi İstanbul’a taşıma planları da var. Böyle bir durumda merkezin İstanbul’daki çalışanlarının yapması gereken şey, tıpkı Ankara’daki işçi kardeşleri gibi birlik olmak, sendikal örgütlülüklerini sağlamak ve saldırılara karşı anlamlı bir duruş sergilemektir.


18 Temmuz 2008

  • Bilgi ve İletişim İşçilerinden Destek Çağrısı --- 6 Ocak 2009
  • Ankara Üniversitesi Yemekhane İşçilerinin Dayanışma Gecesi --- 30 Aralık 2008
  • Mamak Halkı Zamlara Karşı Yürüdü --- 30 Aralık 2008
  • “Krizin Yükü Patronlara” --- 31 Aralık 2008
  • Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu Temsilciler Kurulu Toplandı --- 29 Aralık 2008
  • Taksim’de Meşaleli Yürüyüş --- 28 Aralık 2008
  • Kadıköy’de Zamlar Protesto Edildi --- 27 Aralık 2008
  • Türkiye İşçi Sınıfı da Sesini Yükseltti --- 7 Aralık 2008
  • KESK’ten Bakırköy’de Basın Açıklaması --- 30 Kasım 2008
  • Tekimsa İşçileri Krizin Faturasını Ödemeyi Reddediyor --- 4 Aralık 2008
  • Tekimsa İşçisi Patronun Kriz Fırsatçılığına İzin Vermiyor --- 5 Aralık 2008
  • IBM İşçisi Yalnız Değildir! --- 3 Aralık 2008
  • İşçiler Haykırdı: “Krizin Faturasını Patronlar Ödesin!” --- 1 Aralık 2008
  • İşçiler Krizin Bedelini Ödememek İçin Alanlardaydı --- 2 Aralık 2008
  • İşçilerin Tokadı Teğet Geçmeyecek! --- 27 Kasım 2008
  • UİD-DER’le Gebze’deydik --- 30 Kasım 2008
  • Patronların Saldırılarına Karşı Ankara’daydık --- 1 Aralık 2008
  • On Binlerce İşçi Ankara’da Buluştu --- 1 Aralık 2008
  • Klinger Direnişi Devam Ediyor --- 26 Kasım 2008
  • Tadal İşçilerinden İşyerini Terk Etmeme Eylemi! --- 22 Kasım 2008
  • İMES’te İşçiler MESS Dayatmalarına Hayır Diyor --- 9 Kasım 2008
  • TADAL İşçileri ile Söyleşi --- 3 Kasım 2008
  • Aks Otomotiv İşçilerinden Basın Açıklaması --- 1 Kasım 2008
  • Tersane İşçilerinden Basın Açıklaması! --- 6 Kasım 2008
  • Birleşik Metal-İş’ten Krize Karşı “Talep ve Mücadele Programı” --- 3 Kasım 2008