İstanbul’da “Herkese Güvenli Gelecek” İçin Yüründü

Herkese Sağlık ve Güvenli Gelecek Platformu, “Sosyal Güven(siz)lik ve Genel Sağlık(sızlık) yasa tasarısına karşı, İstanbul’da 27 Aralık günü bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Yaklaşık 1000 kişilik topluluk saat 12.30’da Pertevniyal Lisesi önünde toplandı. “Herkese Sağlık ve Güvenli Gelecek için Birleşik Mücadeleye” pankartı ile Unkapanı’ndaki Sosyal Güvenlik Kurumu binasına doğru yüründü. Yürüyüş boyunca Sağlık haktır satılamaz”, “Savaşa değil sağlığa bütçe”, “Herkese sağlık, güvenli gelecek”, “Parasız eğitim, parasız sağlık”, “Kahrolsun IMF işbirlikçi AKP” sloganları atıldı. Polis, kortejin yolun tamamına yayılmaması için zincir oluşturdu.

Unkapanı Sosyal Güvenlik Kurumu önüne varan topluluk adına ilk açıklamayı Türk Tabipler Birliği Başkanı Gencay Gürsoy yaptı. AKP’nin “zücaciye dükkânına girmiş bir fil” gibi sağlık ve sosyal güvenlik sistemini yıktığını söyleyen Gürsoy, sağlık alanının hızla ticarileştirildiğini anlattı. Hükümetin sosyal güvenlik politikasını eleştiren Gürsoy, kayıt dışı çalışmanın bu kadar yaygın olduğu bir ülkede emekli sayısının çalışan sayısına oranının yüksek olduğuna dair iddialarda bulunan hükümetin bu gerçeği göz ardı ettiğini anlattı.

Platform adına basın açıklamasını Hava-İş ikinci başkanı Eylem Ateş okudu. Açıklamasında, yasanın getireceği olumsuzlukları sıralayan Ateş, dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de bu tür yasaların işçi ve emekçilerin tepkisi ile püskürtülebileceğine işaret etti. Ateş, yasanın uygulanması ile birlikte emeklilik yaşının 65’e, pirim gün sayısın 9 bin güne çıkarılacağını, emekli maaşlarının ise %23 ile %33 oranında düşürüleceğini söyledi. Bütün bu düzenlemelerin yerli ve yabancı sermayenin istekleri doğrultusunda gerçekleştirildiğini vurgulayan Ateş, “Kabesi IMF, secdesi patron olanların sağlık ve sosyal güvenlik haklarımızı yok etme çabasıdır bu” dedi. AKP hükümetinin “Nasılsa Allahın sopası yok ama IMF’nin sopası var” diye düşündüğünü söyleyen Ateş, “Ama bizi hesaba katmıyorlar, çalışan da üreten de biziz, biz karşı çıkarsak yapamazlar” dedi. Yapılan açıklamaların ardından, eylem, birleşik mücadeleye devam edileceği duyurularak son buldu.


28 Aralık 2007

  • E-Kart Grevi 60. Günde Sürüyor --- 15 Ağustos 2008
  • Marport İşçilerine Demir Sopalı Saldırı! --- 10 Ağustos 2008
  • Marport Liman İşçilerini Ziyaret Ettik --- 16 Ağustos 2008
  • İş Cinayetlerine Karşı Örgütlü Mücadeleye! --- 14 Ağustos 2008
  • Grev ve Direnişteki İşçilerle Dayanışma Çağrısı --- 10 Ağustos 2008
  • TTNet Çağrı Merkezi İşçilerine Performans Saldırısı --- 18 Temmuz 2008
  • Selam Olsun Direnenlere… --- 19 Temmuz 2008
  • Uzel İşçileri Eylemde --- 25 Haziran 2008
  • Kent Gıda’da İşten Atmalar Başladı --- 19 Haziran 2008
  • Sendikana Sahip Çık, Denetle! ---
  • Tuzla’da Grev Hazırlıkları Sürüyor --- 11 Haziran 2008
  • Kent Gıda İşçilerinden Protesto Eylemi --- 9 Haziran 2008
  • Kent Gıda İşçilerinden Tek-Gıda-İş’e Protesto --- 7 Haziran 2008
  • Sendika Bürokrasisi Kent’te Uğursuz Rolüne Devam Ediyor --- 8 Haziran 2008
  • Sağlık İşçileri Mücadele Etmeden Kazanamaz --- 1 Haziran 2008
  • Selah Tersanesi Tekrar Açıldı --- 27 Mayıs 2008
  • Tuzla Gemi Önünde Basın Açıklaması --- 25 Mayıs 2008
  • Tersane İşçilerinden Grev Kararı --- 20 Mayıs 2008
  • Umur’da İşten Atmalar Sürüyor! --- 17 Mayıs 2008
  • Desa İşçileri İçin Basın Açıklaması --- 10 Mayıs 2008
  • Bosal İşçileri Direnişteki Arkadaşlarına Sahip Çıkıyor --- 23 Nisan 2008
  • Taksim’de İşçi Eylemleri --- 21 Nisan 2008
  • Gebze’de Pippa Bacca İçin Basın Açıklaması --- 16 Nisan 2008
  • Farplas’ta İşçi Kıyımı --- 4 Nisan 2008
  • Newroz Kutlamalarına İlk Defa Katıldım --- 4 Nisan 2008